Op mijn zoektocht naar de ultieme marinade ben ik er weer eentje tegengekomen die ik aan mijn BBQ repertoire heb toegevoegd. Ik vond het wel een wat vreemde basis, yoghurt, maar het resultaat is volledig goedgekeurd door de meevreters.

ingrediënten

2 flinke eetlepels volle (10%) yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel paprikapuree (Biber Salçasi)
sap van ½ citroen
3 tenen geperste knoflook (of meer naar smaak)

1 – 2 flinke koffielepels pul biber
1 koffielepel oregano
1 koffielepel komijn
1 theelepel gewone paprikapoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel chili poeder of cayenne peper
zout naar smaak

bereiding

thee- vs koffielepeltje

De bereiding is deze keer natuurlijk best makkelijk… gooi alle ingrediënten in een ruime kom, en even goed doorroeren met een siliconen spatel . Doe daar 1,5 kilo kippendijen of borstfilet – die ik altijd in de lengte doormidden snij -, of grote brokken kippenvlees bij en zorg dat het vlees goed ingesmeerd is met de marinade (gewoon ouderwets inmasseren met je handen). 

Ik kies er daarna voor om alles in een zip-lock zak (van 4 liter) te doen en dat rustig in de koelkast een dagje te laten liggen. Daarna kan je een en ander verder bewerken. Je kan het na de 24 uur marineren natuurlijk ook invriezen.